Wees de verandering

Wees de verandering

Een van de bekendste uitspraken van de vrijheidsstrijder (of beter gezegd, vrijheidsprotesteerder) Mahatma Gandhi, was de volgende: "Wees de verandering die je wil zien in de wereld." Als jij niet leeft naar je idealen, waarom zouden mensen dan in je voetstappen moeten volgen? Wanneer je start te leven volgens je idealen, dromen en doelen, creëer je daarentegen steeds meer de wereld die je zou willen zien doordat andere mensen je voorbeeld volgen. Gandhi heeft hierdoor miljoenen mensen geïnspireerd om te strijden voor hun vrijheid, zij het op een vredige manier. Doordat hij leefde naar zijn idealen van vrijheid en vrede, heeft hij een vrij India kunnen bewerkstelligen zonder veel verschoten bloed.

 

Mijn cirkels inspireren

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, valt me op dat dit principe zich ook kan uiten op een kleinere schaal. Ik zag namelijk het effect dat ik op anderen had toen ik op een andere manier ging leven. Deze nieuwe manier van leven was inderdaad ook een verandering die ik in andere mensen van de wereld zou willen zien. Het duurde alleen even voordat ik pas doorhad wat voor een impact ik had met mijn acties.

 

Ik zal een voorbeeld geven. Nog niet eens anderhalf jaar geleden had ik overgewicht (88 kg met mijn lengte van 174 cm). Ik heb dat heel lang gelaten voor wat het was, ondanks dat ik wist dat ik het eigenlijk wilde veranderen. Mede dankzij Gandhi’s uitspraak ben ik toen aan de slag gegaan om een gezond gewicht te bereiken en daarmee ook meer energie en zelfvertrouwen. Ik viel 20 kilo af binnen 8 maanden en voelde me energieker dan ooit tevoren. Het was bijna magisch. Natuurlijk was ik niet de enige die doorhad dat ik beter in mijn vel zat. Mijn omgeving merkte het ook, waaronder mijn ouders. Zij zagen wat afvallen voor mij had gedaan en kregen plots de motivatie en inspiratie om diezelfde verandering te laten plaatsvinden. De resultaten waren opnieuw magisch. Mijn vader heeft nu een gewicht dat hij voor het laatste had in zijn twintiger jaren. Met die nieuwe energie verbreekt hij vele van zijn eigen sportrecords (denk aan 777 km fietsen in 7 dagen of 40 kilometer schaatsen in anderhalf uur) en voelt hij zich trotser in zijn lichaam. Mijn moeder is nog meer kilo’s kwijt dan hem en voelt daar ook de beloningen van qua energie. Mensen complimenteren haar regelmatig en dat mag ook zeker. Doordat ik ben gaan afvallen, heb ik bij hen een vuurtje aangewakkerd waarna ze hun eigen reis zijn gaan afleggen. Ik kan het niet in woorden uitdrukken hoe trots ik op ze ben!

 

Daarnaast ben ik de afgelopen maanden helemaal geïnspireerd geraakt om te gaan rennen. Op mijn beurt heb ik daarmee ook anderen kunnen inspireren om sportiever bezig te zijn. Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld een halve marathon gerend waar ik al vele maanden naar uitkeek. Op mijn studie heb ik het daar regelmatig over gehad met medestudenten en daar liet ik mijn enthousiasme zeker naar voren komen. Voordat ik het wist, zag ik online dat twee vrienden van mij rennen weer hadden opgepakt. Ze waren geïnspireerd geraakt om ook te gaan hardlopen. In maart hoop ik dat ik met hen mijn volgende halve marathon mag gaan rennen in het mooie Nijmegen. Hoe vet is dat?!

 

Verder heb ik in de maand november meegedaan aan een schrijvers-challenge waarbij ik iedere dag 1667 woorden moest schrijven zodat ik op het einde van de maand een boek zou hebben van 50 000 woorden. Aangezien ik ook nog een surprise moest maken voor 2 december voor iemand die van lezen hield, dacht ik dat ik het net zo goed kon combineren. Ik heb een boek geschreven voor haar, niet omdat het moest, maar omdat ik het gewoon enorm leuk vond. Ik had er veel energie van gekregen tijdens het schrijven, maar ik werd erna ook zeker beloond door allerlei leuke reacties. Ik had de challenge totaal niet met de intentie gedaan om anderen te inspireren te gaan schrijven, maar toen ik aan een vriendin vertelde wat ik had gedaan, zei ze later enthousiast dat ze het schrijven van een boek ook zeker eens zou gaan doen voor haar vriendin. Door te schrijven had ik iemand anders aangezet hetzelfde te doen!

 

Betekent het dat ik alleen maar mensen ben gaan inspireren sinds ik mijn leven volledig ben gaan veranderen? Natuurlijk niet! Je gedrag heeft altijd invloed op anderen. Ik kan je garanderen dat ik met mijn vele uren achter de PlayStation vroeger ook mensen heb geïnspireerd bepaalde uitdagingen aan te gaan of om een nieuwe game uit te proberen, maar uiteindelijk was dat niet meer datgene dat ik wilde inspireren.

 

Inspireren start met geïnspireerd worden

Natuurlijk ben ik ook door allemaal andere mensen geïnspireerd waardoor ik met bepaalde dingen begon. Het behalen van allerlei uitdagingen in games heb ik volledig overgenomen van de vader van mijn ex. Het willen schrijven van artikelen en boeken door goede vrienden van me en mensen zoals George R. R. Martin en J.R.R. Tolkien. Het rennen kwam in me op door een meisje met wie ik op dates ben gegaan, Steffen van Acht en David Goggins. Het willen coachen van mensen door Glenn Conley 🌈 , Otto D. en mensen als Tony Robbins. Het willen afvallen door de succesverhalen van anderen. Ik wilde gymmen door Hidde Boland. Ik heb gekozen voor de studie tandheelkunde… door mijn tandarts. Ik kan zo oneindig doorgaan. Je acties kunnen dus mensen om je heen inspireren.

 

Wees de verandering

Mahatma Gandhi overleed in 1948 tijdens een aanslag op zijn leven, maar doordat hij altijd heeft geleefd vanuit zijn idealen, inspireert hij tot op de dag van vandaag mensen (waaronder ikzelf) om te strijden voor vrede en vrijheid. Dat is de kracht van het zijn van de verandering die je wil zien in de wereld. Laat je inspireren door anderen, maar wees zelf ook een voorbeeld. Inspireer je omgeving, de wereld en jezelf met je eigen acties. Wees de verandering.

Back to blog